Hakkımızda

Mimar Alexandre Vallaury’nin eseri olan Cercle d’Orient binası, adını İstanbul’da yaşayan yabancılar ve üst düzey Türk yöneticile rtarafından 1882’de kurulmuş olan bir seçkinler kulübünden almaktadır.

Cercle d’Orient (Serkıldoryan), 1882’de kurulmuş olan bir seçkinler kulübüydü ve “Şark Kulübü” anlamına geliyordu.  Abraham Eramyan Paşa tarafından İstiklâl Caddesi ile Yeşilçam Sokağı’nın kesiştiği noktada yaptırılan görkemli binada açıldığı için bu yapı da kulübün adıyla anılır oldu.

Üyelerinin çoğunluğunu Levantenler, gayrımüslimler ve yabancı uyruklular oluşturuyordu. Çeşitli ülkelerin büyükelçilerinin sırayla başkanlık yaptığı kulübün üst düzey Osmanlı erkânı arasında Prens Aziz ve Prens İbrahim Hilmi; Cemal, Enver, Talat, Fuat ve Damat Ferit Paşalar yer alıyordu. Kulübün adı Cumhuriyet’in ilanından sonra Büyük Kulüp olarak değiştirildi.

1971’de kulübün Cercle d’Orient binasındaki merkezi kapandı. Kulüp bugün Kadıköy yakasındaki mekânında varlığını sürdürmektedir. Mimar Alexandre Vallaury’nin eseriolan Cercle d’Orient binası 45 metreye varan anıtsal cephe düzenlemesiyle Beyoğlu mimarisinin simgelerinden biridir. Beş katlı yapının cephe süslemeleri içinde yer verilen insan ve hayvan figürlü düzenlemeler yapının dikkate değer öğelerindendir. Zaman içinde zemin ve birinci katlarda bazı değişiklikler ve eklemeler yapılmış, girişin her iki yanı pasaj şeklinde düzenlenmiştir.

Zemin katta yakın zamana kadar bir Beyoğlu klasiği olan İnci Pastanesi ve Rebul Eczanesi vardı. Rüya ve İpek Sinemaları ile Yeni Tiyatro’ya da ev sahipliği yapmıştı. Arka bahçesinde sonradan inşa edilenler yapılardan biri, tarihi Emek (eski adıyla Melek) Sineması’ydı.

1974’te çıkan bir yangınla Cercle d’Orient’ın üst katlarının büyük bölümü kullanılamaz hale geldi. 2009’da dışı korunarak alışverişmerkezi haline getirilmesi gündeme gelen binanın yıkım ve yenileme çalışmaları 2016’da tamamlandı.

Emek Sineması da, iç mekân bezemelerinin sökülüp restore edilerek yeni alışveriş merkezinin beşinci katındaki sinema salonuna taşınması suretiyle, yeni mekânında faaliyet göstermeye başladı. Cercle d’Orient, 1882’de kurulmuş olan bir seçkinler kulübüydü ve “Şark Kulübü” anlamına geliyordu. 

Abraham Eramyan Paşa tarafından İstiklâl Caddesi ile Yeşilçam Sokağı’nın kesiştiği noktada yaptırılan görkemli binada açıldığı için bu yapı da kulübün adıyla anılır oldu. Üyelerinin çoğunluğunu Levan-tenler, gayrımüslimler ve yabancı uyruklular oluşturuyordu. Çeşitli ülkelerin büyükelçilerinin sırayla başkanlık yaptığı kulübün üst düzey Osmanlı erkânı arasında Prens Aziz ve Prens İbrahim Hilmi; Cemal, Enver, Talat, Fuat ve Damat Ferit Paşalar yer alıyordu.

Kulübün adı Cumhuriyet’in ilanından sonra Büyük Kulüp olarak değiştirildi. 1971’de kulübün Cercle d’Orient binasındaki merkezi kapandı. Kulüp bugün Kadıköy yakasındaki mekânında varlığını sürdürmektedir. Mimar Alexandre Vallaury’nin eseri olan Cercle d’Orient binası 45 metreye varan anıtsal cephe düzenlemesiyle Beyoğlu mimarisinin simgelerinden biridir. Beş katlı yapının cephe süslemeleri içinde yer verilen insan ve hayvan figürlü düzenlemeler yapının dikkate değer öğelerindendir. Zaman içinde zemin ve birinci katlarda bazı değişiklikler ve eklemeler yapılmış, girişin her iki yanı pasaj şeklinde düzenlenmiştir.

Zemin katta yakın zamana kadar bir Beyoğlu klasiği olan İnci Pastanesi ve Rebul Eczanesi vardı. Rüya ve İpek Sinemaları ile Yeni Tiyatro’ya da ev sahipliği yapmıştı. Arka bahçesinde sonradan inşa edilenler yapılardan biri, tarihi Emek (eski adıyla Melek) Sineması’ydı. 1974’te çıkan bir yangınla Cercle d’Orient’ın üst katlarının büyük bölümü kullanılamaz hale geldi.

2009’da dışı korunarak alışveriş merkezi haline getirilmesi gündeme gelen binanın yıkım ve yenileme çalışmaları 2016’da tamamlandı. Emek Sineması da, iç mekân bezemelerinin sökülüp restore edilerek yeni alışveriş merkezinin beşinci katındaki sinema salonuna taşınması suretiyle, yeni mekânında faaliyet göstermeye başladı.

Etiketler

Galeriler

Yorumlar - 0

Yorum Yap ve Değerlendir

Yorum yapabilmeniz için oturum açmanız gerekmektedir.
Giriş Yap veya Kayıt Ol

Çalışma Saatleri :

Şu anda açık
  • Pazartesi 08:00 - 22:00
  • Salı 08:00 - 22:00
  • Çarşamba 08:00 - 22:00
  • Perşembe 08:00 - 22:00
  • Cuma 08:00 - 22:00
  • Cumartesi 08:00 - 22:00
  • Pazar 08:00 - 22:00

Bu senin işletmen mi?

Bilgilerinin güncel olmasını sağla. Lütfen yeni müşteri bulmak için ücretsiz araçlarımızı kullan. SAHİPLEN