MağazalarKültür Yolu Şu anda açık

İSTANBUL SİNEMA MÜZESİ

(0 Yorum)
4
Görüntülenme - 2124 Yorum Yap

Hakkımızda

Beyoğlu müdavimlerinin sinemasıyla ve hediyelik eşya, plak, giysi gibi pek çok ürün satan mağazalarıyla yakından tanıdığı Atlas Pasajı, Beyoğlu’nun kültür ve eğlence hayatının simgelerindendir.

Pasaj, 1870 yılında dönemin Katolik Ermeni cemaatinin önde gelen isimlerinden Agop Köçeyan’ın kışlık konağı olarak yapılmıştır. Köçeyanlar İstanbul’un Moda semtinde bir hamama, Çengelköy’de bir köşke ve Bebek’te de bir yalıya ismini vermiş, banker kökenli güçlü bir aile idi. Yapının alt katı Köçeyan ailesi tarafından at ahırı olarak, geri kalan üç katı ise ikamet amaçlı kullanılmıştır.

Yapının  2. katının tavanında yer alan resimler, Paris’teki Louvre Müzesi’nde yapıtları bulunan Hippolyte Dominique Barteaux’un elinden çıkmıştır. Agop Köçeyan’ın  1882’deki ölümünden bir süre sonra konak satılmıştır. Farklı tarihlerde farklı kişilerin mülkiyetine geçen yapı, 1970’lerde Banker Kastelli olarak ünlenen Cevher Özden tarafından satın alınmıştır. Kastelli’nin mali sorunları yüzünden Maliye Bakanlığı tarafından el konulan pasaj Kültür Bakanlığı’na devredilmiştir.

1980’lerde restore edilen pasajın kuyumcular çarşısına dönüştürülmesi planlanmıştır ama bu gerçekleşmemiştir. 1990’ların başından beri, alışveriş merkezi olarak hizmet vermektedir. Pasajla özdeşleşen Atlas Sineması, 1948’de bir zamanlar ahırların bulunduğu kısımda açılmıştır. Burada Adamo, Marc Aryan gibi, şarkıları yıllarca İstanbulluların diline dolanan sanatçılar konserler vermiştir.

Yapının birinci katında 1950 yılında Küçük Sahne adıyla kurulan tiyatro salonu da Haldun Dormen, Mücap Ofluoğlu, Ulvi Uraz, Gülriz Sururi-Engin Cezzar, Ayfer Feray, Ali Poyrazoğlu ve Sadri Alışık tiyatro topluluklarına ev sahipliği yapmıştır. Sinema bir süreliğine karanlığa gömülmüş, alt katı dükkânlara tahsis edilmiştir. Daha sonra tekrar hizmete girmiştir. Pasajın  2. katı, 2010 yılında İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nı ağırlamıştır.

Etiketler

Galeriler

Yorumlar - 0

Yorum Yap ve Değerlendir

Yorum yapabilmeniz için oturum açmanız gerekmektedir.
Giriş Yap veya Kayıt Ol

Çalışma Saatleri :

Şu anda açık
  • Pazartesi 08:00 - 22:00
  • Salı 08:00 - 22:00
  • Çarşamba 08:00 - 22:00
  • Perşembe 08:00 - 22:00
  • Cuma 08:00 - 22:00
  • Cumartesi 08:00 - 22:00
  • Pazar 08:00 - 22:00

Bu senin işletmen mi?

Bilgilerinin güncel olmasını sağla. Lütfen yeni müşteri bulmak için ücretsiz araçlarımızı kullan. SAHİPLEN