Atıktan Doğaya: Solucan Gübresi Üretimi
- 23-02-2022 08:35
- 273
- Belediye'den

Belki de hepimizin çocukluğunda toprakla oynarken karşılaştığımız bize sevimsiz, gereksiz gelen, ne işe yaradığı belli olmayan canlıdır solucanlar. Peki gerçekten öylemi? Gerçekten solucanlar, sevimsiz, gereksiz, boşu boşuna toprakta yaşayan bir canlı mıdır? Benim de çocukken öyle düşündüğüm, gerçi bu yaşlarda bile öyle düşündüğüm bir canlıydı solucanlar. Ta ki Rövşen Hacıoğlu’nu tanıyana kadar. Onun bu konuda söylediği bir cümle hem sizleri düşünmeye sevk ediyor, hem de hayal gücünüzü zorluyor.
“ Toprağın üzerinde arılar, toprağın altında da solucanlardır, başka da bir şey demiyorum. “
Bu cümle önyargılı olan bir kişiyi biranda düşünmeye zorluyor. Bu kadar değerli mi solucanlar. Bu kadar mı hayati önemdeydi? Kısaca tabir-i caizse toprak altının temizlik işleri müdürlüğü olan solucanları ve solucan gübresini ve “Sıfır Atık” projesi olan, ve yıllar önce Rövşen Hacıoğlu’nun kafasında şekillenen, Beyoğlu Belediyesi Sıfır Atık Merkezi’nde hayata geçen bu büyük projeyi kendisinden dinleyelim.
“Bu projeyi en anlaşılır haliyle şu şekilde anlatabilirim: Beyoğlu gibi bir ilçeyi düşünün, yaklaşık 235.000 kişilik nüfusa sahip bir ilçe ve haftanın 7 günü Beyoğlu’nun değişik mahallelerine pazarlar kurulmaktadır. Mesela benim oturduğum Halıcıoğlu’ nda Çıksalın Pazarı, Örnektepe’deki semt pazarı veya Sütlüce’de kurulan semt pazarı ve Beyoğlu’nun diğer bölgelerinde kurulan 10 adet semt pazarlarını bir düşünün. Bu pazarlarda satılan tonlarca sebze, meyveden arta kalanların oluşturduğu çöp yığınlarını aklınıza getirin. İşte bu çöp yığınları, biz insanlar için çöptür, doğru. Fakat solucanlar için bulunmaz bir besin kaynağıdır. Solucanlar derken burada kültür solucanlarından bahsediyorum, kültür solucanları, solucan gübresi üretmek için özel olarak laboratuvar ortamında birkaç solucandan üretilmiş olan bir solucan türüdür. Halk arasında Kırmızı Kaliforniya Solucanı adıyla bilinmektedir. Doğrudur bu solucanlar Kaliforniya’da kültüre alınmıştır. Bilimsel adı da “Eisenia Fetida” dır.
İşte biz bu solucan türünün ana besin kaynağını, Beyoğlu pazarlarından gelen sebze-meyve atıklarından sağlayarak onların yiyeceği, sindireceği yem haline getirerek, ortada çöp olarak tabir edilen sebze-meyve atığı bırakmamayı gerçekleştirdik. Bunu kendimize amaç edindik. Bu arada şunu da belirtmek istiyorumki, her büyük proje eğer destek görmezse sadece insanların kafasında bir hayal olarak kalır. Böyle bir düşüncenin, kafamızdaki fikirlerin günden güne solucan gübresi üretim merkezine dönüşmesini, bu aşamaya gelmesini sağlayan, Beyoğlu ilçesine ve halkına böyle bir merkez ve aynı zamanda bir okul kazandıran başta Belediye Başkanımız Sn. Haydar Ali YILDIZ olmak üzere, Belediye Başkan Yardımcımız Sn. Halis YEŞİLBAŞ ve Temizlik İşleri Müdürümüz Sn. Mehmet AKPINAR’ a, derinden teşekkür ediyorum.
Okul dedim çünkü bu merkezde ayrıca tüm halkımıza ücretsiz olarak Tarım Bakanlığı onaylı sertifikalı “Kültür Solucanı Yetiştiriciliği ve Vermikompost (Solucan Dışkısı) Üretimi” eğitimi vermekteyim. Uygulama ve eğitim aynı yerde olduğu için halkımız hem teorik hem de uygulamalı olarak birçok bilgiyi deneyerek bu merkezde öğrenebilmektedir. Peki solucan gübresi nasıl elde edilir ? Bu solucanlar neler yer ? Her sebze ve meyveyi yer mi ? Ortam ısısı, nemi ne olmalı ? Kompost nasıl yapılır ?Kaç ayda gübre çıkar? İşte bu soruların tüm cevapları da tabiî ki eğitim merkezimizde dir.”
RÖVŞEN HACIOĞLU HAKKINDA
Rövşen Hacıoğlu (d. 1974, Bakü), Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü’nü bitirerek Ziraat Mühendisi oldu. Ankara ve İzmir’de çeşitli kurumlarda Alabalık, Çupra ve Levrek Üretim ve Kontrol Mühendisi olarak çalıştı (1997-2008). Sonraki yıllarda Beyoğlu Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nde Ziraat Mühendisi olarak görev aldı (2013-2020). Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün kurulması ile birlikte bu müdürlükte göreve başladı. Halen Beyoğlu Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü’nde Ziraat Mühendisi olarak görev yapmakta ve 1. Sınıf Sıfır Atık Getirme Merkezi’nde bulunan Solucan Gübresi Yetiştiriciliği bölümünde çalışmaktadır. Aynı zamanda Beyoğlu Belediyesi’ne ait dersliklerde konu ile ilgili eğitimler vermektedir. Evli ve 2 çocuk sahibidir (2020 - ).
Bilgi ve İletişim için:
Ayhan Çavuşoğlu 444 0 160 / 2206 – ayhan.cavusoglu@beyoglu.bel.tr