• ANASAYFA
  • ARA-BUL
  • ETKİNLİKLER
  • FIRSATLAR
  • İLANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
  • GALERİLER
  • BELEDİYEM
  • Oturum Aç

Mevlana 746. Vuslat Yıldönümünde Galata Mevlevihanesi'nde Anıldı

Büyük İslam alimi Mevlana Celaleddin-i Rümi 746. vuslat yıldönümünde Beyoğlu Belediyesi tarafından Galata Mevlevihanesi'nde düzenlenen özel programla anıldı.
  • 11-12-2019 13:35
  • 201
  • Belediye'den

Büyük İslam alimi ve mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rümi 746. vuslat yıldönümünde Beyoğlu'nda düzenlenen özel programla anıldı. Beyoğlu Belediyesi tarafından Galata Mevlevihanesi'nde gerçekleştirilen Şeb-i Arus programı tekke pilavı ikramı ile başladı. İkramın ardından özel olarak düzenlenen Sema Mukabelesi katılımcıların büyük beğenisini topladı. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa; farklı dinlere mensup cemaat liderleri ve konsolosların yanı sıra iş, sanat, spor ve medya camiasından çok sayıda davetli katıldı.

GALATA MEVLEVİHANE’Sİ BEYOĞLU’NUN MÜCEVHERİDİR

Programda konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin 746. Vuslat Yıldönümü münasebetiyle bir araya geldiklerini belirterek, “Bugün içinde bulunduğumuz mekân medeniyetimizin ruhaniyetini temsil eden çok özel bir yapıdır. Şehre,  zarafet, derinlik ve ahenk Mevlevihanelerden yayılmıştır yüzlerce yıl. İstanbul Mevlevihanelerinin en kıdemlisi olan Galata Mevlevihane’si ise Beyoğlu’nun mücevheridir. Burada lisan değişir, bakış keskinleşir, ruh huzurlu bir coşkunun içinde yeniden yoğrulur. Burada kapıyı kapatmak yerine sırlamak, mumu söndürmek yerine dinlendirmek denilir.  'Yok' yerine 'hak vere', sen yerine siz, ben yerine biz, uykuda yerine vahdette denilir” dedi.

MEVLANA KEDERLENMEK YERİNE SEVİNMELERİNİ VASİYET ETMİŞTİR

Başkan Yıldız, “Galata Mevlevihanesi'nin mezarlık kapısına yöneldiğinizde orada şöyle bir ifadenin bulunduğunu göreceksiniz: 'Hamuşan”  yani susmuşlar/Sessizler evi' Çünkü Mevlevilikte ölünmez, susulur. Ahiret âlemine ulaşılacak zamana kadar 'emaneten' susulmuş, daha sonra ise sonsuza kadar konuşulacak ve  'Hayy' sahibi olunacaktır.  Hz. Mevlana, hasta yatağında yatarken onun ölümünü kederle bekleyen dostlarına “öldüğüm gün 'Şeb-i Aruz'dur' yani düğün/kavuşma günü, diyerek onları teselli etmiş, kederlenmek yerine sevinmelerini vasiyet etmiştir. Mevlevihane’ye girdiğiniz anda başka bir dünyanın eşiğini geçtiğinizi anlarsınız. Buranın lügati başkadır. Burada kelimeler maddeden manaya geçmeyi ifade eder” şeklinde konuştu.

Etiketler

Paylaş
Önceki Hz. Mevlana Bu Coğrafyanın Vicdanıdır SonrakiÖğrencilerden Başkan Yıldız’a Mini Konser Süprizi

Kategoriler :

  • Beyoğlu Yaşam
  • Gezi
  • Yeme-İçme
  • Sanat
  • Neler Yapılıyor?
  • İhale Duyuruları
  • Meclis Kararları

Haberlerde Ara :

Popüler Haberler :

  • Beyoğlu İlçesi Hava Durumu 08-03-2022 16:24
  • Aramıza Sende Katıl, Beyoğlu'nu Keşfet 04-03-2022 11:29
  • Atıktan Doğaya: Solucan Gübresi Üretimi 23-02-2022 08:35
  • Labirent Sanat Sergisini ziyaret ettik 16-02-2022 09:30
  • Dünyanın ilk ve tek okçuluk müzesi ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. 19-10-2021 09:16
© SmartBeyoğlu 2022. Tüm hakkı saklıdır.